Koolmees strooit met rattengif – Geen inspraak – pensioenspaarder buitenspel gezet.

“Het collectieve bezwaarrecht wordt verzwaard”

Geen inspraak: pensioenspaarder buitenspel gezet

Door Martin Visser

3 uur geleden in FINANCIEEL

Werknemers en gepensioneerden worden bij de overgang naar een nieuwe pensioenstelsel buitenspel gezet. Om een stroom aan rechtszaken te voorkomen, wordt het recht van bezwaar tijdelijk geschrapt.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt bezwaar maken tijdelijk moeilijker.

Ⓒ ANP/HH

Dat bevestigt een woordvoerder van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken tegenover De Telegraaf. „Het klopt dat deelnemers niet individueel ’ja’ of ’nee’ kunnen zeggen tegen de overgang naar het nieuwe stelsel”, aldus de zegsman. Bij het overhevelen van de honderden miljarden aan oude pensioenrechten in het nieuwe pensioencontract wordt wel het collectieve bezwaarrecht ’verzwaard’.

Ouderenpartij 50Plus heeft onlangs 55 vragen over het nieuwe pensioen gepubliceerd, plus de antwoorden die FNV-onderhandelaar Tuur Elzinga daar voor intern gebruik op heeft gegeven. „De opschorting dient om te voorkomen dat er een splitsing ontstaat tussen deelnemers die wel over willen stappen naar het nieuwe contract en deelnemers die dat niet willen”, zo staat op de site van de partij. „Dat zou fondsen dwingen om twee regelingen uit te voeren, waarbij voor het nieuwe contract een nieuw fonds wordt opgericht.” Elzinga bevestigt dat dit zijn antwoorden zijn.

Schade

Zaterdag stemde een meerderheid van het Ledenparlement van de FNV in met de uitwerking van het pensioenakkoord. Daarmee heeft Koolmees groen licht gekregen om een wetsvoorstel uit te werken, dat vermoedelijk begin volgend jaar wordt ingediend. Uiterlijk in 2026 moeten fondsen de keus hebben gemaakt voor een nieuw stelsel waarbij het pensioen veel onzekerder is dan nu.

Bekijk ook:

’Persoonlijker, transparanter en eerlijker voor jongeren’

Pensioendeelnemers krijgen voor de overgang een overzicht van hun oude pensioenrechten en hun nieuwe pensioenvermogen. Daaruit moet blijken tegen welke condities ze overstappen en of ze financiële schade ondervinden. Uit de bevestiging van het ministerie blijkt dat bezwaar daartegen niet mogelijk is.

Reuring

„Dat wordt electoraal heel spannend”, reageert Mark Heemskerk, hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. „Er zijn nog niet zoveel mensen die dit gezien hebben. Ik denk dat als dit breder bekend wordt, het nog wel voor reuring gaat zorgen. Veel aandacht is er in het publieke debat uitgegaan naar de AOW en het uitstellen van pensioenkortingen. Maar men kijkt onvoldoende wat er onder de motorkap met het pensioen gebeurt.”

Heemskerk denkt dat het juridisch mogelijk is het individuele bezwaarrecht tijdelijk buiten werking te stellen. Volgens hem heeft het weinig zin je te beroepen op Europees eigendomsrecht. „Dat kan pas als er sprake is van een buitensporige last, je moet echt iets afpakken. De notitie van Koolmees staat vol met ’adequaat’ en ’evenwichtig’. Als je dit als wetgever een beetje handig inkleedt, dan kan dit wel.”

Bekijk ook:

Zo gaat het nu verder met de pensioenen

Eigendomsrecht

Hans van Meerten, hoogleraar pensioenrecht aan de Universiteit van Utrecht, denkt hier anders over. „Het individuele bezwaarrecht buiten werking stellen vormt mogelijk een inbreuk op het Europese eigendomsrecht”, reageert hij. „Je kunt immers geen bezwaar meer maken tegen een pensioenregeling die van juridisch karakter verandert, namelijk van een zeker naar een onzeker pensioen.”

Hij wijst erop dat mensen met het EU-Verdrag in de hand alsnog hun recht kunnen halen. „Het eigendomsrecht van de EU kan direct tegen een fondsbestuur worden ingeroepen voor een lokale rechter in Nederland. Indien dus een fondsbestuur meewerkt aan het invaren (overhevelen van pensioenvermogen, red.) , is het potentieel aansprakelijk.”