Beste Tuur, ik word er niet wijzer van

TROUW 28 april 2020.
Interview met Tuur Elsinga. Ik word er niet wijzer van.
Beste Tuur,
het woord gepensioneerden valt een keer, maar hoe zit het nu met de gepensioneerden?
1) Moeten zij verplicht over naar het nieuwe systeem? Mits dat verplicht kan worden.
2) Zo ja, wat ik verwacht, want ze hebben het geld nodig van de gepensioneerden, wat is dan de waarde van mijn pensioen bij overgang?
3) Gaat dat tegen de huidige rekenrente?
4) Zo ja ga ik dan over tegen de huidige lage dekkingsgraad?
5) Bijvoorbeeld bij het ABP. Ik kies even het huidige moment. Gaat mijn pensioen dan over tegen 82%?
5) Wordt mijn pensioenuitkering dan meteen ongeveert 20 % lager en blijft dat voorlopig zo, omdat men zorgt dat de huidige rente niet omhoog gaat?
6) Als zij niet meewillen, blijven zij dan gekort worden de komende jaren tov 104,3 %. Dus jaar in jaar uit korting voorlopig?
Eerlijk gezegd voel ik me als gepensioneerde de kalkoen. Ik mag niet meepraten, maar mijn pensioenuitkering is wel speelbal van werknemers, werkgevers en overheid.
Vooral als ABP gepensioneerde lijk je flink geslacht te worden.
Er wordt nu veel geroepen over hoe schandalig het is dat bedrijven en werknemers geen perspectief hebben als gevolg van de coronamaatregelen.
Maar is het hebben van geen enkel perspectief meer voor de komende jaren, terwijl je met je zuur gespaarde, je levenslange bijdragen en de rendementen daarop en verplichte pensioen enorm hebt bijgedragen aan het huidige onmetelijke kapitaal (meer dan 100 euro in kas voor elke 100 euro pensioen de komende 70 jaar), dan wel fatsoenlijk en gerechtvaardigd?
                                                     Wilma Berkhout
FNV: Het is eerlijker geen beloftes meer te doen over pensioenuitkeringen | Topics
topics.nl
FNV: Het is eerlijker geen beloftes meer te doen over pensioenuitkeringen | Topics
In het nieuwe pensioenstelsel lijkt weinig ruimte voor beloften over de hoogte van de uitkering. Maar een casinopensioen is het niet, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga.