Zorgbestuurder houdt ‘graailoon’

Bestuurders in de ouderen- en thuiszorg hebben de laatste kans gepakt om hun topinkomens te behouden. In het laatste jaar voordat ze moeten inleveren is hun salaris niet gedaald. 

Koen Voskuil 10-06-17, 03:00 Laatste update: 08:17 

Dat blijkt uit de Actiz 50, een onderzoek van FNV naar de zorgjaarverslagen van 2016. De 50 meest verdienende bestuurders in de ouderen- en thuiszorg verdienden vorig jaar allemaal meer dan een minister (179.000 euro). Wim Driessen van Zorggroep CuraMare uit Dirksland spant de kroon: dankzij een ontslagvergoeding van 186.000 euro streek hij ruim 406.000 euro op. 

Het hoogste reguliere salaris ging naar bestuursvoorzitter Eelco Damen van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. Terwijl zijn personeelsbestand met 16,7 procent moest inkrimpen, verdiende hij vorig jaar 290.051 euro. Daarmee leverde hij 13 euro in ten opzichte van 2015.

Loopbaantraject

De Zwolse zorggroep Solis keerde de hoogste ontslagvergoeding uit, aan bestuurder Ko Portengen. Die bedroeg inclusief een loopbaantraject en loon tijdens ziekte 272.326 euro. In de toekomst mogen ontslagvergoedingen niet hoger zijn dan 75.000 euro.

Met de Wet Normering Topinkomens (WNT) probeert de overheid topsalarissen in (semi-) overheidsorganisaties te beteugelen. Uitgangspunt is dat niemand bij de overheid uiteindelijk meer mag verdienen dan een minister. De WNT kent een overgangsregeling, waardoor bestuurders tot en met 2016 hun oude topsalaris mochten behouden. Die overgangsregeling hebben vrijwel alle zorgbestuurders maximaal benut, zo blijkt uit de jaarverslagen.

Zorgmedewerkers moeten drie vakantiedagen inleveren. Als de top zich wel verrijkt, valt dat niet meer uit te leggen

Maureen van der Pligt, FNV

FNV betreurt het dat zorgbestuurders niet uit eigen beweging salaris hebben ingeleverd. ,,Bij veel zorginstellingen is personeel ontslagen en één op de twee mensen op de werkvloer klaagt over een te hoge werkdruk”, zegt vakbondsbestuurder Maureen van der Pligt. ,,Zorgmedewerkers moeten in de nieuwe CAO drie vakantiedagen inleveren. Als de top zich dan ondertussen wel verrijkt, valt dat niet meer uit te leggen.”

Bestuurders

Brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz benadrukt dat alle zorgbestuurders zich aan de regels hebben gehouden. ,,Daar zijn we tevreden over”, zegt woordvoerder Evedien Tukkers. ,,Als brancheorganisatie bemoeien we ons niet met de vraag hoe de regels worden ingevuld. Dat is aan de bestuurders en hun Raad van Toezicht.”

Een enkele bestuurder blijkt wel uit eigen beweging geld te hebben ingeleverd. Zo stortte bestuurder Gert-Jan Waterink van stichting Zorgspectrum uit Nieuwegein ruim 52.000 euro van zijn ontslagvergoeding terug. Waterink stapte op vanwege een ‘reorganisatie van de topstructuur’ en gezondheidsproblemen. Hij kreeg een ontslagvergoeding van 146.500 euro mee. ,,Na mijn vertrek ben ik, tegen de verwachting in, grotendeels hersteld. Omdat ik als zelfstandige weer werkzaamheden kon oppakken, heb ik besloten een groot deel van mijn vergoeding terug te storten.”

Zorginstellingen

Elke organisatie moet een reserve hebben. Maar als je aan die eis voldoet, waarom dan nog meer geld wegzetten?

Maureen van der Pligt, FNV

In tijden van bezuinigingen en gedwongen ontslagen schreven zorginstellingen opnieuw miljoenen bij op hun rekening, blijkt ook uit het onderzoek. De Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring sloot af met een positief jaarresultaat van 13,5 miljoen euro. Dat geld wordt aan de reserves toegevoegd. In totaal hebben ouderen- en thuiszorgorganisaties nu 4,1 miljard euro geparkeerd staan. Vakbondsbestuurder Van der Pligt vindt dat onbegrijpelijk: ,,Elke organisatie moet een bepaalde reserve hebben. Maar als je aan die eis voldoet, waarom zou je dan nog meer geld wegzetten? Dat geld is bedoeld om mensen te verzorgen.”

Gemiddeld besteden instellingen in de ouderen- en thuiszorg 71,2 procent van hun jaaromzet aan personeelskosten. Er zijn echter instellingen waar veel minder geld aan personeel wordt besteed. Zorginstelling Ludgerus spendeerde 34,1 procent van de jaaromzet aan haar werknemers. Dat is het laagste in de hele branche.