Fopnieuws en bestrijdingsmiddel

(Namens en van onze leden)

Er dreigen 8 miljoen gepensioneerden volgend jaar op hun pensioen te worden gekort werd op 18-7-2019 op NPO 1 beweerd. Oorzaak: de lage rente waarmee moet worden gerekend. Er is niks mis met het rendement van hier en daar meer dan 10% werd toch nog even genoemd.
Wie die lage marktrente heeft afgevuurd blijft onbesproken. Ook dat een verboden wapen is ingezet – markrente in plaats van marktwaardering – haalt het nieuws niet.
Die 8 miljoen gepensioneerden worden eigenlijk maar door 1 persoon vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. Kiezers kiezen maar wat in het wilde weg, zonder hun belangen goed voor ogen te houden. Zoiets gebeurt wel meer.
Een strenge kloosterorde had ooit een abt die de monniken al jaren op een rantsoen van 4 sneetjes brood per dag had gezet. Ze moesten hard werken en wilden graag een sneetje extra. De abt was onvermurwbaar. De monniken gingen bidden tot God, of Hij hen van de abt zou willen verlossen. Hun gebed werd verhoord, de abt overleed. De nieuwe abt vond soberheid zo belangrijk dat hij het rantsoen terug bracht tot drie sneetjes brood per dag. De monniken gingen nu bidden tot God of ze de vorige weer terug zouden mogen krijgen.
Zo verloor de PvdA twee jaar geleden 75% van de Tweede Kamerzetels. Maar het opvolgend CDA vindt drie sneetjes brood voor de gepensioneerden niet onaanvaardbaar. Dus gaat de PvdA er in de verkiezingsprognoses weer op vooruit.

Daar kopen de gepensioneerden helemaal niets voor want ook bij die partijen zit niemand die het voor hen opneemt. Als ze de korting willen terugdraaien hoeven ze maar op dat ene paard te wedden dat het wél voor hen opneemt en kennis van zaken heeft. Acht miljoen stemmen levert meer dan 100 Tweede Kamerzetels op.
Is dat onverantwoord? Nee, er worden door het vuurpeloton naast de foute marktrente ook nog premie-inkomsten aan het zicht onttrokken:

Pensioenfondsen zijn renteniers op aanwas. Ze hebben premie-inkomsten nodig om de zaak draaiende te houden. Bij het berekenen van dekkingsgraden worden premie-inkomsten echter buiten beschouwing gelaten die de basis onder opzet en groei van de vermogens waren en zijn. Met alleen een kunstmatig laag verwacht vermogensrendement – en zonder premie-inkomsten – lijken de pensioenfondsen kopje onder te gaan. Net als bij zwemles zonder zwembandjes. Welnu die zwembadjes zijn er, drijfzekere zelfs volgens de wet. Kostendekkend heten die in het pensioenjargon.
De pensioenuitgaven worden voor minimaal 75% door premie-inkomsten gedekt. Dat geheim houden is blijkbaar net zo gemakkelijk als dat Hans Klok zijn trucs geheim weet te houden.

Nog even een paar actuele ABPcijfers: in het tweede kwartaal 2019 werd een winst geboekt van € 11 miljard. De verplichtingen gingen omhoog met € 28 miljard door verlaging van marktrente van 1,1 tot 0,8%, een nieuw diepterecord per 1-7-2019 (sinds 1-10-2016).

Het ABP boekte het eerste halfjaar van 2019 een winst van € 43 miljard. De verplichtingen gingen omhoog met € 53 miljard door verlaging van marktrente van 1,4 tot 0,8%.
Bij een winst van € 43 op € 399 miljard is 10,7% rendement behaald in een half jaar tijd. Dat is ongeveer 4 maal de jaarlijkse pensioenuitgaaf. Toch is er nu slechts een dekkingsgraad die van 103,8 via 102,4 terug liep tot 95,3% per 1-7-2019.
Bij fictieve (!) verplichtingen van € 464 miljard anno 1-7-2019 hoort een vermogen van € 483 miljard. Bij een dekkingsgraad van 104,2%. De vermogensstand is € 442 miljard, € 41 miljard te weinig dus.
Die € 41 miljard kan worden binnengehaald door de pensioenen 3,5 jaar niet uit te betalen, of 7 jaar te halveren. Bij verlaging van marktrente komen daar per 0.1% nog eens 9 of 18 maanden bij.
Er ligt voor langer dan 40 jaar pensioen op de plank. Rekening houdend met te ontvangen pensioenpremie voor 160 jaar, maar dat is te weinig dus volgens Koolmees c.s.