Pensioenfondsen in coma

Recente gebeurtenissen in de politiek, samen met een publicatie in het dagblad Trouw van 19-05-2017 waren voor onze collega Frits Schuurman aanleiding voor bijgaande satirische beschouwen die VO u niet wil onthouden.

Pensioenfondsen in coma

De eerste tropische dag dit jaar, het is 17 mei 2017. Dokter DNB zit met enkele co-assistenten op het terras van een bekend journalistencafé in hartje Amsterdam. Na een aantal weken klaverjessen hebben vier beoogde coalitiepartners de kaarten weer bij mevr. Schippers ingeleverd. Hoe zal dit toch aflopen. Dokter DNB maakt zich zorgen over de juiste uitbehandeling van zijn belangrijkste patiënten, de pensioenfondsen. Waar vindt hij een betere plek dan juist dit terras om het hele land te laten weten dat de pensioenfondsen in coma liggen, zelf niet kunnen verkondigen hoe slecht ze er voor staan en dat ze nog jaren in een gevarenzone zullen verkeren? Dit nieuws besprak hij dus voor iedereen hoorbaar met de co-assistenten. Dat verspreidde zich als een lopend vuurtje met behulp van het dagblad Trouw van 19 mei.

Als lid van de patiëntenvereniging van het ABP begaf ik me naar het AMC om poolshoogte te nemen. De patiënt lag inderdaad roerloos met de ogen gesloten op een ziekenhuisbed, aan allerlei slangetjes gekoppeld en was nota bene vastgebonden. Aan de voorkant van het bed zag ik een grafiek. De bovenste lijn begon in 2007 met 216,5, daalde in 2008 naar 172,9 en liep geleidelijk aan op tot 389 per 1-4-2017. ‘Vermogen’ stond daar bij en dit was uiteindelijk dus met 173,5 opgelopen, met € 173,5 miljard zoals ik begreep. Dat is toch bijna 79,7% rekende ik uit. Op zichzelf niet slecht dacht ik. Maar: Daaronder een lijn die in 2007 begon met 140% en in de loop van de jaren daalde tot 90,4% per 1-4-2016 en per 1-4-2017 weer opliep tot 99,8%. Dwars hier doorheen een horizontale rode lijn waarop aangetekend ‘vereiste dekkingsgraad 110%’. Het begon me te dagen. Het vermogen van net voor de crisis in 2008 was weliswaar in 2017 met bijna 80% gestegen maar de dekkingsraad toch met een dikke 40% gedaald. Hoe hoger je stijgt, hoe dieper je valt. Logisch toch?

Intussen hoorde ik mevr. Jetta Klijnsma binnen wandelen met in haar kielzog een financieel specialist van D66. Misschien haar opvolger als staatssecretaris? Klijnsma boog zich over het bed en ik zag de duim van de patiënt omhoog gaan. Hoorde dat hij ‘het gaat goed’ prevelde waarop Klijnsma bits uithaalde: ‘Wil jij het beter weten dan dokter DNB?’ Ze kreeg luid bijval van de D66-er die plannen voor actieve euthanasie van de ABP-patiënt al in rook zag opgaan en dan alle mooie plannen met het vermogen op zijn buik kon schrijven. ‘Had ik dat niet gedacht?’ zei iemand op de gang. ‘Hou je mond Krol, jij hebt als leugenaar en potverteerder geen recht van spreken’ aldus de staatssecretaris. ‘Tut tut mevrouw, ik spreek ook namens SP en PVV’. ‘Jullie staan allemaal buiten spel en dat weet je zelf ook wel’ rijmde Klijnsma voor de vuist weg. Einde discussie.

Ze pakte toch maar even haar mobieltje om dokter DNB te bellen. ‘Waar moet ik op letten…op de onderste lijn? En waar die beneden de 100 zit is het coma? Ja, dat snap ik, hersenbeschadiging en misschien ook wartaal? ECB-protocol met marktrente dus. En die bovenste lijn? Een soort van bloeddruk die op elk moment kan dalen. Onbelangrijk dus. Het is me duidelijk.’ Tijd om te gaan vond ik. In de hoek van de wachtkamer: voormannen van Christelijke partijen in discussie. Actieve euthanasie? ‘Voor geen prijs’ ving ik op. Palliatieve sedatie, dat zou het beste zijn en D66 wist misschien wel hoe je dat een beetje kunt versnellen.

Ook premier Rutte bleek een rondje in het ziekenhuis te maken. Hij babbelde met leden van de raad van bestuur. Die pensioenfondsen waren toch ook niet meer van deze tijd hoorde ik. Dat kon je aan aftopping van hoge pensioenen al afmeten. Nee in dit prachtige land zijn voldoende prachtige verzekeraars die deze taken zo kunnen overnemen was het laatste dat ik oppikte. Tijd om de eerste trein naar huis te nemen. Drie en half uur later stond ik op het perron in Eindhoven. Vertraging door personen die voor de trein waren gesprongen. Geen bestuurders van pensioenfondsen bevestigde een woordvoerder van de NS.

Frits Schuurman 21-5-2017