TOCH GEFOPT

.

Wilma Berkhout   Zondag 14 juni 2020.

Toch gefopt!

De mailwisseling over het akkoord over de uitwerking van het pensioenakkoord van 2019 doet mijn mailbox exploderen.

Uit informatie en het webinar van FNV afgelopen donderdag blijkt het volgende.

  • Er komen twee vormen van projectierendement. Een in de opbouwfase en een in de uitkeringsfase. Die in de opbouwfase is veel hoger dan die in de uitkeringsfase.

Dat betekent dat met een hogere rekenregel de ambitie van het pensioen : 80 % van het middelloon wordt bereikt en dat dat wel gehaald kan worden. Die 80 % van het middelloon is dan de vervangingsratio.

  • Maar dan komt de uitkeringsfase. Dan wordt de rekenrente (het projectierendement) zwaar ingeperkt. Het wordt rond de 1 %. Dan blijkt opeens dat het opgebouwde pensioen niet goed genoeg is en dan krijg je een veel lager pensioen. Want met die 1 % is de vervangingsratio namelijk niet bereikt. Het gevolg is dat je pensioen veel lager wordt en daarna grote kans heeft dat het ieder jaar lager wordt.

Exact dezelfde ingebouwde truc als bij het FTK. Er wordt door de werkelijke rendementen nog steeds een enorm overschot gegenereerd dat niet benut gaat worden en oppot. Het pensioengeld blijft beklemd door overheid en DNB,. Waarschijnlijk tot er zoveel onrust bestaat over veel lagere pensioenen dat het stelsel implodeert en dan komen de verzekeraars en kan het grote overschot als winst naar de aandeelhouders. Zie het bericht van de NOS op vrijdagavond met Prof Marieke Knoef en AON die volgens de leer “hoe krijg ik het ze aangesmeerd” keurig voorbereiden dat we toch gekort moeten gaan worden.

  • Voor mensen die nu een eindloonregeling hebben wordt het veel erger. Zij zitten door hun huidige rechten boven de vervangingsratio van 80 % van het middelloon en krijgen dus nooit meer een vorm van indexatie. Het deel van het middelloon wordt op deze manier geraffineerd onteigend. Uw pensioen wordt alleen maar jaar in jaar uit lager.

Ook is ingebouwd dat in de uitkeringsfase fictief moet worden gerekend met 35 % in aandelen belegd en 65 % in vastrentende waarden belegd. Ook al belegt het fonds bijvoorbeeld voor 100 % in aandelen, toch krijgt de gepensioneerde maar beperkt rendement toegerekend. DNB en overheid regelen dit weer.

  • Het betekent dat veel gepensioneerden met rechten zo keihard onteigend worden totdat ze ook op het middelloon zitten.

Dit is in flagrante strijd met de Europese regels over onteigening. Alle regels worden met voeten getreden.

Het is onvoorstelbaar dat de vakbonden FNV en CNV hier in mee zijn gegaan. Terecht houdt vakbond VCP bezwaren. Waarschijnlijk is het de chantage van Koolmees met de AOW-leeftijd en de regelgeving voor zware beroepen.

Het wordt op een gemene manier over de verkiezingen getild en dan bent u bedankt en wordt uw pensioen verder geroofd.

Op dit moment wordt door diverse belangenvertegenwoordigers van gepensioneerden overleg gevoerd over mogelijk verdere procedures. Helaas horen we nog niets van De Koepel en hen moet dit gemene en geniepige akkoord met zijn desastreuze effecten toch ook duidelijk zijn. Maar kennelijk geloven zij niet in juridische en andere grote acties.

Maar beste lezers ook zou het nodig zijn dat er een beweging komt naast de ingepakte vakbonden. Een beweging die in ieder geval de gepensioneerden mobiliseert, maar deze strijd gaat zeker net zo veel de werkenden aan. Die blijven nog pensioenbewusteloos Een beweging die dit niet pikt. Een beweging die mede gaat ageren voor de werkenden op dit pensioendossier.

Die eist dat het pensioenonrecht afgelopen moet zijn. Dat er met onmiddellijke ingang geïndexeerd wordt in uitkering en opbouwfase en dat zowel voor de opbouw van de pensioenen als de pensioenuitkeringen de afgelopen 12 jaren volledig gecompenseerd moeten worden. Er is meer dan voldoende geld ook in coronatijden. Het moet afgelopen zijn met dit grote onrecht.