De stelling dat de pensioenfondsen zwaar geraakt worden door Corona is dus ONWAAR.

Cas Tuyn aan Stop de Pensioenroof

De invloed van Corona op de pensioenen.

Verzekeringsmaatschappij AON meldde 17 februari 2020: “De gemiddelde dekkingsgraad – waarin vermogen wordt afgezet tegen (toekomstige) verplichtingen – zakte met 6 procentpunt naar 95 procent, zo becijferde advies- en onderzoeksbureau Aon.”

Kranten op zoek naar sensatie kopieerden dat gretig, zonder ook maar 1 seconde hun eigen verstand te gebruiken, Zie het AD en de Telegraaf: die glunderend melden “zwaar geraakt” en “in problemen”.

Nou heb ik wiskunde gestudeerd dus ik zal jullie haarfijn uitleggen wat de invloed van Corona werkelijk is.

1. De invloed van Corona op de dekkingsgraad en rekenrente van Koolmees.

We weten allemaal hoe halsstarrig minister Koolmees en DNB baas Knot vasthouden aan de idioot lage rekenrente van 0,6% want die moest gebaseerd worden op vastrentende waarden. De speculatieve aandelen en andere beleggingen mochten absoluut niet meegeteld worden.
Dat wetende kunnen we dus concluderen dat ook al zakt de AEX tot de helft van de januari waarde, dan nog heeft dat geen enkele invloed op de rekenrente.

2. De invloed van Corona op het pensioenvermogen.

We weten allemaal dat pensioenfondsen onder andere in aandelen beleggen. Iedere verstandige belegger doet dat, maar zorgt er wel voor dat hij een brede spreiding in zijn beleggingen maakt. Alleen maar aandelen Thomas Cook zou erg vervelend zijn want die gingen pas failliet. Alleen maar aandelen in vliegmaatschappijen zoals Air France-KLM of Boeing zorgt voor grote verliezen bij een sterke afname van het aantal vluchten naar een bepaald werelddeel, en een falend model 737-max dat aan de grond wordt gehouden helpt ook niet. Fabrikanten van mondkapjes en farmaceuten zullen het nu echter heel goed gaan doen. Als we naar de vorige beurscrash van 2008 kijken dan zien we dat er een klein dipje in het pensioenvermogen optrad, dat na ruim een jaar alweer weggewerkt was, een teken dat de pensioenfondsbeleggers kundige mensen zijn die weinig last hebben van stevige conjunctuurschommelingen.

Kijken we naar onze grafiek van de doorrekening van onze 3,5% rekenrente versus de werkelijkheid, zien we dat wij een buffer van 600 miljard bovenop de berekende 3,5% lijn hebben. De beurscrash van 2008 had een invloed van 100 miljard op een vermogen van toen 800 miljard, dus nu we 2x zoveel vermogen hebben zou die crash van 2008 nu slechts 200 miljard kosten. Wij hebben 3x zoveel als buffer, dus zelfs als we nu de rekenrente naar 3,5% verhogen, 19% inhaal-indexatie geven en voortaan met 65 jaar met pensioen gaan, dan nog houden we dan 400 miljard over als buffer na de Corona-crash. En een jaar later is dat weer weggewerkt.

3. De invloed van Corona op de gepensioneerden.

Nu wordt het vervelend. Ik kwam vandaag onderstaande grafiek tegen en daaruit blijkt dat het Corana virus vooral ouderen het leven kost. Bent u ouder dan 60 jaar dan heeft u een kans van 3,6% om te overlijden aan Corona, boven de 70 is die kans al 8% en boven de 80 is die kans bijna 15%.

Maar welke invloed heeft dat op de pensioenen? We hebben inmiddels allemaal gezien hoe klunzig VVD-minister Bruins deze ziekte aanpakt, dus moeten er van uitgaan dat de ziekte zich over heel Nederland zal verspreiden. dan zouden misschien wel 10% gepensioneerden overlijden, wat alle voorspellingen over steeds ouder worden het raam uitgooit. en de pensioenfondsen dus ook 10% aan uitkeringen zal uitsparen. De AOW leeftijd moet misschien wel omlaag naar 65 jaar, want die moest meebewegen met de gemiddelde sterfleeftijd.

Bent u op leeftijd, neem een abonnement op Netflix en haal 1x in de week al uw boodschappen op een rustig moment van de dag, en blijf lekker thuis met dagelijks een frisse wandeling door een rustig stukje natuur. Vermijd drukke mensenmassa’s en geef even geen handen maar tik de ellebogen tegen elkaar.

3. Conclusie.

Zuiver wiskundig/actuarisch gezien denk ik dat de effecten van de dalende beurskoers en stijgende ouderensterfte elkaar in evenwicht zullen houden dit jaar, en dat we er volgend jaar rond deze tijd wanneer de beurs zich heeft hersteld we dan een nog florisanter pensioenstelsel zullen hebben dan nu.

De stelling dat de pensioenfondsen zwaar geraakt worden door Corona is dus ONWAAR. Integendeel zou ik zeggen.