Kafka en DNB; diverse video’s uit de serie van Cafe Weltschmerz

Voor hen die meer willen weten over achtergronden bij belangrijke beslissingen van Overheden, Financiële instellingen en bedrijven en Pensioenfondsen zijn onderstaande filmpjes mogelijk interessant.
Wij wensen u geen kijkplezier want vrolijk wordt je er niet van, maar wel willen we u deze informatie niet onthouden.

Kafka en DNB, deel 1 met Jan van Walsem

Jan van Walsem was bestuurder van het Pensioenfonds Schilders. Drie maanden voor zijn pensionering werd hij door De Nederlandse Bank gedwongen af te treden wegens onbehoorlijk gedrag. Tot vandaag werd hem niet duidelijk gemaakt, welke argumenten daar aan ten grondslag liggen. Een beroepsverbod. Als eerste verteld Jan van Walsem nu in alle openheid zijn verhaal.


Kafka en DNB, deel 2 met Pieter Lakeman

Erik de Vlieger praat met Pieter Lakeman over de inmenging van de Nederlandse Bank bij de pensioenfondsen. Deze wordt door diverse bronnen als intimiderend en chanterend ervaren. Bovendien lopen betrokken pensioenfondsen grote financiële risico’s door het dwingende beleid van de Nederlandse Bank. De Nederlandse Bank is uitgenodigd te reageren, telefonisch en per email. Ondanks de toezegging te reageren hebben wij niets meer van de bank gehoord.


Kafka en DNB, deel 3 met Arno Eijgenraam

“Het geweten van de Nederlandse Bank is in slaap gevallen!” Deze woorden komen uit de mond van Arno Eijgenraam. Tot in 2012 was hij actuaris binnen De Nederlandse Bank. Sindsdien zelfstandig actuaris, die zich inspant voor organisaties die door het huidige beleid van De Nederlandse bank in conflict raken. De uitspraken door Jan van Walsem en Pieter Lakeman, in de twee eerdere interviews over dit onderwerp met Erik de Vlieger, worden door Eijgenraam volmondig beaamd. “De Nederlandse Bank maakt gebruik van verouderde modellen en ze weten dit ook”, aldus Eijgenraam. “De kans dat er op langlopende obligaties rendement gehaald kan worden, is volgens de actuaris nagenoeg uitgesloten. Dat er bewust gebruik gemaakt wordt van verouderde rekenmodellen, komt volgens Eijgenraam door het ontbreken van nieuwe modellen die recht doen aan de veranderde economische omstandigheden. “Het huidige rekenmodel is gebaseerd op de veronderstelling dat de kans dat de rente over tien jaar hoger is net zo groot is als de kans dat deze lager is. Die veronderstelling is binnen de huidige ontwikkelingen al een tijd lang niet meer reëel. De kans dat de rente over tien jaar lager is moet worden uitgesloten.” De uitspraak van Eijgenraam bevestigt dat de langlopende obligatieleningen waar De Nederlandse Bank Pensioenfondsen toe verplicht, in enkele jaren tot zeer grote verliezen zullen leiden met negatieve consequenties voor de toekomstige pensioenuitkeringen.


Pieter Lakeman en Marja Jansen; DNB, onzorgvuldig, onbehoorlijk bestuur!

De geschiktheidstoets van DNB Marja Jansen is psychologe en loopbaan coach en al sinds dertig jaar projectmatig samenwerkend met Pieter Lakeman (SOBI). Dit gesprek met Pieter Lakeman heeft de intimiderende en denigrerende werkwijze van de Nederlandse Bank bij het beoordelen en afserveren van bestuurders als onderwerp. Marja Jansen heeft onderzoek gedaan naar de handelswijze van De Nederlandse Bank en concludeert dat de toets zowel de theorie als de uitwerking er van, zelf de toets van goed bestuur niet doorstaan. Wat wij in een eerder interview van Erik de Vlieger met Jan van Walsem begrepen blijkt een feit. Binnen het onderzoektraject maakt DNB gebruik van stagiaires die inhoudelijk betrokken zijn bij de Administratieve verwerking van de documenten en actief aanwezig bij de gesprekken met die bestuurders. Voor de betrokkenen een pijnlijk denigrerende ervaring. In dit gesprek komt ook de procedure van DNB aan de orde. De wijze waarop de bank over haar onderzoek en conclusies informeert en de mogelijkheden om in beroep te gaan.