Pensioenroof

Onder de titel “Pensioenroof” schreef John Bakker een e-mail naar Ad Broere, vermaard pensioendeskundige. Lees hier wat John Bakker aan Ad Broere schreef en wat het antwoord daarop was.

========================================================

Op 16 juni 2017 om 21:34 schreef John Bakker :

Geachte heer Broere,

Na lezing van uw stukken en van anderen heb ik bijgevoegde mails naar alle fracties gestuurd. Het ontvangen van reacties duurt heel wat langer dan het rood maken van een hokje op het stembiljet. Ik heb ook het ABP om een toelichting gevraagd.

Het zou me wel wat lijken om een procedure tegen de Staat te voeren wegens diefstal van een deel van mijn pensioen. Men verschuilt zich achter instemming van de Tweee Kamer destijds. Maar in oorlogstijd worden er wel meer wetten aangenomen waar achteraf beschouwd een luchtje aan zat. Er zijn ook niets voor niets zoveel parlementaire enquêtes om te onderzoeken wat mis is gegaan.

Inmiddels iets vernomen van 50Plus( hr van Rooijen), en van SGP.

Met vriendelijke groet,
John Bakker

En het antwoord:
Van: Ad Broere
Datum: 16 juni 2017 om 22:55
Onderwerp: Re: Pensioenroof

Geachte heer Bakker,

Deze pensioenroof is ernstig. Ook de verlaging van het werkgeversdeel in de pensioenpremies in de jaren 90 tot het eerste decennium van 2000, omdat de dekkingsgraad zeer comfortabel leek te zijn, is een weggeschoven feit. De verlaging van de pensioenpremies, in het bijzonder van het werkgeversdeel gaat in deze tijd echter onverminderd door, omdat de premies bij de huidige lage rekenrente sterk omhoog zouden moeten gaan. Dit gebeurt niet om het rendement van ondernemingen en de concurrentiepositie van Nederland tov het buitenland niet onder druk te zetten, En wie zijn hiervan de dupe? Juist, de gepensioneerden, want de reserves die zij hebben opgebouwd worden gebruikt om de premies zo laag mogelijk te houden. Dit is zo mogelijk nog schandelijker dan de pensioenroof onder Lubbers en Ruding. Door de lage rekenrente en de daaruit volgende te lage dekkingsgraad worden de pensioenen niet geïndexeerd. Door niet te indexeren kunnen de pensioenpremies – relatief – laag worden gehouden, omdat er meer dan voldoende in ‘de pot’ zit. Gepensioneerden worden dus niet gesubsidieerd door de nu werkenden, het is precies andersom, de nu gepensioneerden subsidiëren de nu werkenden. Omdat de premies in een collectieve pot zijn gestort, is het niet duidelijk welk kapitaal er exact voor u en andere gepensioneerden is opgebouwd. Met behulp van de beschikbare computerprogramma’s kan dat echter met terugwerkende kracht alsnog worden gedaan. Ik hoop u hiermee bruikbare tools in handen te hebben gegeven.

Vriendelijke groet,

Ad Broere

Graag wijzen we de lezer ook op een artikel van de hand van Ad Broere dat over dezelfde materie gaat: