Het juiste verhaal over pensioenen

Waar komt eigenlijk die onrust over ons pensioenstelsel vandaan? En weten politici dat eigenlijk wel? Hier dan het juiste verhaal.

Tijdens het begin van de financiële crisis waren er mensen die zich (wellicht terecht) zorgen gingen maken over de houdbaarheid van ons aanvullend pensioen. En ze zochten met hun verhaal succesvol de publiciteit. Een verhaal over een naderende ramp doet het natuurlijk altijd goed.

Alleen hadden deze mensen zich onvoldoende verdiept in de werking van ons stelsel, en met name de financieringsmethode van de AOW (omslagstelsel) losgelaten op het aanvullend pensioen. En ja, dan kom je vanzelf tot een houdbaarheidsprobleem. En als je dit dan handig weet te verpakken in een aansprekend filmpje dan heb je al snel het gelijk aan jouw zijde.

Gelukkig echter heeft pensioenleugen deze mythe doorgeprikt en daar het volgende filmpje over gemaakt:

Zo zie je maar weer dat hard roepen over dingen waar je geen verstand van hebt, in de huidige tijd met onze snelle maar weinig kritische pers, grote gevolgen kan hebben, tot zelfs de vernietiging van het beste pensioenstelsel ter wereld aan toe.