DigiDrama

Heeft u ook zo te doen met de verontrustende staat van het Milieu?

Wordt u ook linksom, rechtsom, onderdoor en bovenlangs geïnformeerd over het energie label van uw woning?

Minister Ollongren van D66 droomt haar droom, met haar partij, van vergezichten van de nul-energie woning. Voorlopig alleen een doel voor rijkaards. De A-classificatie.  De meeste woningen zullen het moeten doen met een van de onderliggende letters, van G t/m B.

Is dit een onderwerp voor 65Plussers? Toch wel, zou ik menen. In ieder geval wel voor degenen die een eigen huis bewonen. Dit zijn veel ouderen, met een oudere woning, gezien de leeftijd van de gebruikers.

Wat heeft mevrouw Ollongren hiermee te maken? Zij is verantwoordelijk voor het het energielabel, dat ingaande 31 december 2020  verplicht is.

Verplicht? De overheid schrijft (verplicht). “Eigenaren moeten bij verkoop of  verhuur van hun woning een (definitief) energielabel laten zien.”  Dit betekent dat ieder jaar een groot aantal ouderen hiermee te maken krijgen. Zo verplicht dus, ongeveer. Verkoop van de woning is nu eenmaal een laatste stap in het leven.

Mevrouw Ollongren is als winnaar uit de stemming in de Tweede Kamer gekomen. Dat wil zeggen dat het een gecompliceerd label is geworden. VVD en CDA waren voor een eenvoudig label. Afgesproken werk? Andere Kamerleden hebben zitten slapen, alweer. Kortom, u bent getrouwd met Ollongren. U moet een definitief label laten zien.  Het moet ook een paar centen kosten.

Controle op definitief Label? De overheid schrijft: Heeft u geen definitief label, dan kunt u een boete krijgen. Lekker vaag. Als u 100 rijdt waar 50 is toegestaan kunt u een boete krijgen. Zullen we het houden op 160-170 euro? Dat is ook wat je kwijt bent voor de energie-goedkeuring door  een door de overheid erkende deskundige. Kost ongeveer hetzelfde, al vermoed ik dat de prijs na 31/12 marktconform omhoog gaat. U zou dus ook kunnen kiezen voor een bekeuring, dat is een stuk eenvoudiger.

Maar wat, als u een definitief label met een lage letter hebt. Bijvoorbeeld een E? Een vooroorlogse woning, met weinig  isolatie. Dat staat nog niet in de visie van D66. Neemt u maar aan dat  de belastingkraan weer open gaat. Hoger tarieven voor gas en stroom. Zelfs voor groene stroom, te onderscheiden van echte groenen stroom.  Dat mag u allemaal betalen met uw zwaar gekorte pensioenuitkering

Is er nog redding voor de gepensioneerde met een energie-wens, een niet te bedwingen aandrang om energie zuinig mee te doen? Jazeker. Vraag een subsidie aan bij Slim Wonen en investeer.

Een kleine aantekening. Mijn aanvraag voor een energielening bij Slim Wonen werd in 2017 afgewezen, omdat de lening aanvrager de leeftijd van 75 was gepasseerd. Mijn poging om via de Nationale Ombudsman gehoor te vinden voor dit dwaze standpunt liep op niets uit. Ik zal u niet vermoeien met mijn verzoek aan twee ander ombudsmannen/vrouwen om discriminatie van gepensioneerde Ouderen bij ABP aanhangig te maken, liep ook op niets uit. Ombudsmannen hebben het tegenwoordig druk, vooral met zichzelf lijkt het wel.

Hoe dan ook, niet getreurd. Ook de volksbanken verlenen financiering voor energie-zuinig isoleren. Dan ben je wel wat meer geld kwijt, energievriendelijk is het niet. Maar je wilt toch ook toch geïsoleerd door het leven gaan, nietwaar.

Nu de DigiD.

Wacht u voor een nieuw beleving. Want voor we deze drempel gepasseerd zijn, is er veel gebeurd. Het klein linkje brengt u bij de blauwe Rijksoverheid. “Hoe wilt u inloggen- de gemakkelijk manier om in te loggen”  Of met gebruikersnaam en wachtwoord, in dun grijs, dus kennelijk niet aanbevolen. Ik probeer het toch, bekend met het invullen van mijn belastingformulier. Helaas, mis. Mededeling: “Helaas moet u opnieuw inloggen,  “er was langer dan 15 minuten geen activiteit in het scherm.”  Geloof mij, ook bij de volgend keren volgt binnen een paar seconden dezelfde mededeling. Eerste bedrijf.

Tweede bedrijf.

Nu  het gebruik van een iphone, of wat daarop lijkt. “De makkelijk manier om veilig in te loggen”

Vul de koppelcode in die de DigiD app ziet – vier letters slechts –

Volgende scherm op uw iphone in beeld, scherm ervoor houden …….

Helaas moet u opnieuw inloggen: “er was langer dan 15 minuten geen activiteit”

Dat mag u desnoods honderd keer herhalen.

Mocht u het geluk hebben dat het een keer wèl lukt, ik geef u niet veel kans, dan ontwaart u de checklist die u in vijf stappen mag invullen.

Eenmaal ingelogd, ontwaart u een reeks vragen die u flink aan het werk zetten. Tot en met letters lezen tussen het dubbelglas. Veel foto’s maken. Ik voorspel een heer op leeftijd een hele klus, waarmee ik een vrouw op leeftijd niets tekort wil doen. Alles in de digitale boodschappentas.

Ik wacht af tot de eerstvolgende keer dat DiGi mij weer wil binnenlaten, voor 31 december..

Ik heb nog een suggestie aan de Beleidsmakers. Gewoon de jaar-energierekening insturen en een foto van het huis. Eenvoudig en doelmatig. Alles wat nodig is voor een A, B, C of D, E of een G label.

John Bakker

(Stemadvies 2020 :  Bij D66  is uw stem lang geen daalder waard)