DE CONSEQUENTIES VAN FAIR VALUE Harry Bollema

“Wat steeds duidelijker wordt, is de rol van het CDA in het pensioendossier”

2020 07 17 Bollema DE CONSEQUENTIES VAN FAIR VALUE

Onderwerp: DE CONSEQUENTIES VAN FAIR VALUE; de originele notitie

Beste allen,

Na enig speurwerk kwam de aap uit de mouw: de notitie DE CONSEQUENTIES VAN FAIR VALUE

BIJ PENSIOENFONDSEN is een zgn. Industry paper uit de stal van NETSPAR.

Over de auteurs:

  • Maarten van Rooij werkt nog steeds bij DNB op de afdeling wetenschappelijk onderzoek. Hij is ook research fellow bij Netspar
  • Arjen Siegmann is Associate Professor of Finance aan de VU, en daarnaast stafmedewerker van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA. Overtuigd CDA’er dus.
  • Peter Vlaar blijkt de aanstichter te zijn geweest van het DNB/CDA-geloof in gegarandeerde nominale pensioentoezeggingen en in marktwaardering van de VPV. Zie hier zijn ‘CV’ die ik op MeJudice aantrof:

“Peter Vlaar studeerde economie aan de VU Amsterdam. Na zijn promotie Econometrie aan de Universiteit van Maastricht is hij als onderzoeker werkzaam geweest bij De Nederlandsche Bank. In die positie heeft hij een breed spectrum aan onderwerpen behandeld, van de monetaire transmissiekanalen in Europa, inflatievoorspellingen, wisselkoersen en andere financiële onderwerpen. Vanaf 2003 verschoof zijn aandacht naar pensioeneconomie toen DNB toezichthouder werd over de pensioenfondsen. Hij was betrokken bij de evaluatie van de nieuwe Pensioenwet die tot stand kwam in 2007. Hiervoor ontwikkelde hij een pensioen-ALM model om de impact van kapitaalmarktontwikkelingen op een optimaal pensioenfinancieringsbeleid in te schatten. In mei 2008 vertrok hij naar de All Pensions Group (APG). Als hoofd ALM Modeling  is hij actief betrokken in de strategische beleggingsvragen van het grootste pensioenfonds van Europa.”

Wat steeds duidelijker wordt, is de rol van het CDA in het pensioendossier.

Met vriendelijke groet,

Harry Bollema   Secretaris Stichting Pensioenbehoud