|
Onderzoek Aegon: nieuw pensioenstelsel voor werkgevers nog ver-van-mijn-bedshow
10 juni 2021 De helft van de werkgevers is niet of onvoldoende bekend met het pensioenakkoord. Hoe kleiner het bedrijf, des te lager het kennisniveau.
Dit komt naar voren uit onderzoek dat Ipsos heeft uitgevoerd in opdracht van Aegon Cappital. Daarbij is gesproken met personen die verantwoordelijk zijn voor pensioen binnen hun organisatie. Vooral voor het mkb is er volgens de onderzoekers nog werk aan de winkel om de kennis over het stelsel op niveau te krijgen.
Dit is de top 5 vragen van werkgevers aan pensioenadviseurs
Uit het onderzoek blijkt verder dat het gebrek aan kennis vaak zorgt voor een neutrale beoordeling van het akkoord. Pensioenverantwoordelijken weten simpelweg nog lang niet altijd wat ze er van moeten vinden. Er leven wel veel zorgen binnen het bedrijfsleven en er zijn vragen als: gaan mijn werknemers er niet op achteruit?, gaat dit mijn bedrijf niet heel veel geld kosten? en gaat het lukken om tijdig te implementeren? Opvallend daarbij is volgens Aegon dat met het toenemen van de kennis er ook meer zorgen zijn. Werkgevers die meer weten over het nieuwe stelsel zijn vooral bevreesd niet op tijd klaar te zijn.
Veel veranderingen voor werkgevers
Kabinet en werknemers- en werkgeversorganisaties kwamen in 2019 tot overeenstemming over de vorm van het nieuwe pensioenstelsel. Dit pensioenakkoord betekent dat er veel werk aan de winkel is bij organisaties, omdat er veel verandert. Inmiddels is al duidelijk dat er zoveel moet worden gedaan dat het kabinet heeft besloten de invoering met een jaar op te schuiven naar 1 januari 2027.
Dit zijn de keuzes voor werkgevers die verzekerde regelingen willen voortzetten
Pensioenakkoord laag op de agenda
Het uitstel is volgens Aegon geen overbodige luxe nu uit het onderzoek blijkt dat bij de meeste werkgevers het pensioenakkoord niet hoog op de agenda staat. Van de 250 ondervraagde werkgevers is 12 procent totaal onbekend met het pensioenakkoord. En nog eens 34 procent heeft er wel van gehoord, maar weet niet wat het inhoudt. Toch realiseren werkgevers zich dat ze verantwoordelijk zijn voor het pensioen van hun werknemers en in actie moeten komen.
Wanneer bedrijven geen actie ondernemen, ontstaat in 2026 een stuwmeer waarbij adviseurs en uitvoerders tegen capaciteitsissues aanlopen
Voor veel werkgevers is er zoveel onduidelijk dat er maar weinig organisaties zijn die zich actief voorbereiden op het nieuwe stelsel. Inmiddels heeft de helft weliswaar hiermee een begin gemaakt, maar dat houdt niet veel meer in dat ze zich hebben ‘ingelezen’. “Een groot risico is dat bedrijven actie hierop blijven uitstellen”, zegt ceo Marianne de Boer van Aegon Cappital. “Mogelijk ontstaat er dan een stuwmeer in 2026 waarbij adviseurs en uitvoerders tegen capaciteitsissues aanlopen. De overheid en de pensioensector moeten werkgevers gaan stimuleren, want als een werkgever begin 2027 niet klaar is, heeft dat gevolgen voor zijn pensioenregeling. Zijn pensioenuitvoerder mag de bestaande regeling dan simpelweg niet meer uitvoeren.”
Werkgevers willen duidelijke communicatie
Met het juiste kennisniveau zien werkgevers de voordelen van het pensioenakkoord en zijn ze eerder bereid te starten met de voorbereiding. Pensioenuitvoerders kunnen volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen om de kennis op niveau te krijgen. Werkgevers verwachten van hen dat duidelijk én op tijd wordt gecommuniceerd wat het pensioenakkoord inhoudt, wat de gevolgen zijn voor werknemers en wat de kosten zijn.