Korten pensioenen niet nodig.

Korten pensioenen niet nodig.

In de Volkskrant van maandag 25 augustus stond een artikel, waarin dhr. Dijsselbloem ons wijs wil maken dat er ‘toch een keer gekort moet worden’. De oorzaak van de slechte toestand van veel pensioenfondsen is een fabeltje. De vermogens van de pensioenfondsen zijn sinds 2008 met € 800 miljard gegroeid en bedragen nu meer dan € 1500 miljard. De ‘truck’ van minister Koolmees en zijn raadgever dhr. Knot van De Nederlandsche Bank ligt in het feit dat ze sjoemelen met de regels van de Pensioenwet. In artikel 126 van deze wet en ook in artikel 13 van de Europese pensioenrichtlijn (IORP II) staat beschreven dat zowel de premies als de pensioenuitkeringen naar ‘marktwaardering’ moeten worden berekend. Voor de premies doet de minister dat ook (2,8%), maar voor de uitkeringen rekent hij met een ‘marktrente’ van thans 0,8%. Marktrente is echter geheel iets anders dan marktwaardering. Hierdoor komt de dekkingsgraad beneden de 100%. Bij een rekenrente van 2,5% zou de dekkingsgraad op 140% uitkomen en kan er dus geïndexeerd worden. Ter vergelijking: in Duitsland is de rekenrente 3,2% en in België 2,7%. Binnenkort zal tegen de Staat een bodemprocedure worden gestart om dit onrecht boven water te krijgen.

Roelf Bakker

Boerakker

Ja hoor wat een plan!

Geld lenen kost niks
Door  Fons Kockelmans 22 augustus 2019

Het verschil tussen Rutte II en Rutte III kon niet groter zijn. Het eerstgenoemde kabinet trad aan in tijden van crisis en bezuinigde zo’n 50 miljard om daar weer uit te komen. Maar Rutte III is – althans als we De Telegraaf mogen geloven – het tegenovergestelde van plan. Volgens de gezond-verstandskrant overweegt het kabinet om 50 miljard euro (of daaromtrent) te lenen. Het wil met dat bedrag een fonds vormen om de economie aan te jagen. Bijvoorbeeld door te investeren in openbaar vervoer en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Geld lenen kost geld, maar op dit moment wel heel weinig. De rente op de kapitaalmarkt is immers extreem laag, en zelfs negatief. Dat betekent dat we aan een lening nog kunnen verdienen ook. Kortom: dit is dé kans.

Of het allemaal mag van Brussel weet ik niet, maar gezien onze gunstige overheidsfinanciën zal de EU ons wel niet het vuur aan de schenen willen leggen. Als Nederland 50 miljard extra leent is onze staatsschuld procentueel nog altijd een stuk lager dan die van Griekenland. Of van Italië. Of van België.

Wat zou hierop ons antwoord kunnen zijn?

Lees verder

Angst voor De Nederlandsche Bank kleurt discussie over pensioenen

Eerder al schonken we onder de titel “Pensioendiscussie giftig dossier” aandacht aan een posting van Ton Verlind, over de giftige rol die DNB speelt in de pensioendiscussie. In zijn nieuwe posting gaat Ton Verlind hier verder op door, en laat zien hoe DNB haar macht steeds verder uitbreidt tot in de directiekamers van de verschillende pensioenfondsen. Zo wordt gegarandeerd dat pensioenfondsen het woord spreken dat door DNB en onze regering wordt gepredikt. Lees via onderstaande link het vervolg over de rol van De Nederlandsche Bank:

Angst voor De Nederlandsche Bank kleurt discussie over pensioenen

Eigenaren bedachten schimmige bedrijfsstructuur om miljoenen uit PrivaZorg te halen

Opnieuw een schokkende onthulling van de onderzoekjournalisten van Follow The Money. Nu over een thuiszorgbedrijf PrivaZorg, dat door middel van allerlei schimmige constructies miljoenen euro’s, bedoeld voor de zorg, naar de privé-rekeningen van de eigenaren is doorgesluisd.

Lees het hele verhaal op de site van Follow the Money:

https://www.ftm.nl/artikelen/privazorg

‘Bewustelozen’ in actie voor pensioen

‘Pensioen, een lastige materie’, staat er boven een artikel in de LC van 5 augustus. Ik werd in het bijzonder getroffen door het laatste stukje onder de tussenkop ‘Pensioenbewusteloos’.

Ik wil graag uitleggen hoe het komt dat gepensioneerden pensioenbewusteloos worden gevonden. Het stukje gaat over de Persoonlijke Pensioenpot, die het ABP in 2019 in werking heeft gezet. Dat het gigafonds wetenschappers heeft ingezet om mensen actiever te laten kijken naar hun pensioen, kan gedeeltelijk kloppen, het gaat over de werkenden die pensioen opbouwen. Hun persoonlijke pensioenpot is echter alleen in te zien via het persoonlijke inlogadres van de premiebetaler.

Lees verder

Krijgen we nog iets te zeggen?

Dit is de vraag die de KNVG en NVOG zichzelf hardop stellen. Mogen we nog meepraten tijdens het proces dat moet leiden tot een verdere invulling van het pensioenakkoord? Het lijkt erop dat ouderen en hun pensioenen wel op het menu staan, maar dat zijzelf niet aan tafel zitten. De KNVG en NVOG blijven bezig om dit veranderd te krijgen.

Verontruste Ouderen biedt hen graag een podium om hun ongerustheid over de ontwikkelingen kenbaar te maken. Lees hier wat zij erover te zeggen hebben.

http://www.knvg.nl/nieuwsberichten/krijgen-we-nog-iets-te-zeggen.aspx

 

Pensioendiscussie giftig dossier

Onder deze titel heeft Ton Verlind een vlijmscherpe analyse gemaakt van wat er nu eigenlijk aan de hand is in het pensioendossier. En wat blijkt? Het is ook hier een kwestie van “ons ken ons”, of, zoals Ton het noemt, het “Young boys network”. Een clubje van mensen die het beleid bedenken, het zelf uitvoeren en ook weer controleren en evalueren. En die zich via de denktank Netspar door zichzelf laten adviseren.

Lees het hele schokkende verhaal op de site van Ton Verlind:

https://www.tonverlind.nl/pensioendiscussie-giftig-dossier/