Organisatie uitwerking pensioenakkoord krijgt vorm

De uitwerking van het pensioenakkoord vindt plaats in vier overleglagen, met naast de stuurgroep een ‘escalatieoverleg’ en technische werkgroepen, meldt VCP. De vakcentrale heeft ook de namen van zijn vertegenwoordigers bekendgemaakt.

Het is de bedoeling dat de stuurgroep in september begint met de uitwerking van het pensioenakkoord, zo liet Sociale Zaken eerder deze maand weten. Het ministerie zei toen dat kabinet, werkgevers en werknemers ieder drie leden afvaardigen en dat er daarnaast vijf externe deskundigen meedoen. Over namen en proces wilde het ministerie verder niets kwijt. De VCP brengt nu meer duidelijkheid.

De vakcentrale meldt dat de uitwerking straks over vier schijven gaat, van technische werkgroepen via een voorbereidingsgroep naar de stuurgroep en tot slot het bestuurlijk overleg of ‘escalatieoverleg’ als ‘hoogste orgaan’.

Werkgroepen

Technische werkgroepen gaan concrete voorstellen doen voor de diverse onderdelen van het pensioenakkoord. Als voorbeelden noemt de VCP contracten, passende rekenregels en afschaffing van de doorsneeopbouw. Namens de VCP werkt in elk geval actuaris Dick Boeijen van PGGM mee aan de uitwerking. Boeijen adviseert de vakcentrale sinds begin dit jaar, als opvolger van Jan Tamerus.

De voorstellen van de technische werkgroepen gaan daarna naar een voorbereidingsgroep. Die adviseert op zijn beurt de stuurgroep. Beoogde deelnemer namens de VCP is beleidsmedewerker Klaartje de Boer.

De stuurgroep kan vervolgens besluiten nemen, aldus de VCP, die voorzitter Nic van Holstein noemt als deelnemer. Tuur Elzinga liet eerder weten dat hij verwacht namens de FNV in de stuurgroep deel te nemen. Als vertegenwoordiger van VNO-NCW gonst de naam van Guusje Dolman, maar zij wilde dit vorige week bevestigen noch ontkennen.

Hoogste orgaan’

In het bestuurlijk overleg zit onder meer minister Koolmees van Sociale Zaken, meldt de VCP, die uit eigen geleding onderhandelaar Gerrit van de Kamp op de lijst heeft staan. De verwachting is dat FNV en CNV hun voorzitters afvaardigen naar dit overleg, net als de werkgeversorganisaties. Zo staat het ook in de kabinetsbrief over het pensioenakkoord. VCP maakt vooralsnog een omgekeerde keuze, met de voorzitter in de stuurgroep en de onderhandelaar in het escalatieoverleg.

Als de stuurgroep vastloopt in de uitwerking, dan kan die escaleren naar het bestuurlijk overleg. Na de presentatie van het pensioenakkoord zei Van de Kamp dit belangrijk te vinden. Zodra sociale partners en kabinet overeenstemming hebben, volgt een vijfde stap: het wetgevingsproces.

Onmogelijke puzzel

VCP benadrukt dat de organisatie sommige afspraken uit het pensioenakkoord liever anders had gezien, maar dat de doelen ‘als een huis overeind staan’. ‘Concreet betekent dit onder meer dat het akkoord niet mag leiden tot een versobering van het pensioen en dat het kostenneutraal gaat uitpakken voor de deelnemers.’ Dit zet druk op de uitwerking.

Voor de oproep van de FNV om kortingen te bevriezen tot na de uitwerking geldt dat helemaal: die druist immers in tegen de afspraak uit het pensioenakkoord om de kortingsgrens te verlagen tot 100%. De FNV vindt dat niet genoeg en kreeg daarvoor bijval van PMT.

Directeur Peter Borgdorff van PFZW merkte vorige week op dat een onmogelijke puzzel dreigt te ontstaan bij de verdere uitwerking van het pensioenakkoord. ‘De huidige onevenredige verplichtingen zorgen er voor dat oplossingen ver weg zijn’, aldus Borgdorff.

2 reacties

Geen belangen vereniging van ZZPers is vertegenwoordigd. Hier kun je dus op uit maken of in iedergeval verwachten dat de afspraken over de rug van deze grote groep mensen gaat….

Vertegenwoordigers van gepensioneerden, zoals de KNVG/NVOG die de belangen behartigen van ca. 3 miljoen gepensioneerden worden – zoals gebruikelijk – buiten de deur gehouden

De gepensioneerden staan uitgebreid op het menu, maar direct mee spreken blijkt voor onze overheid duidelijk een brug te ver. Je kunt je hierbij afvragen welk beschavingsniveau onze overheid nog heeft.