Centrale Raad van Beroep doet uitspraak over AOW-leeftijd

Centrale Raad van Beroep spreekt zich uit over verhoging AOW-leeftijd

Op 18 juli 2016 heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) uitspraak gedaan in een aantal zaken rond de verhoging van de AOW-leeftijd en het onvermijdelijke AOW-gat (tijdelijk verlies aan inkomen) dat daarbij ontstaat.

De CRvB heeft daarbij geoordeeld dat de ingevoerde verhoging van de AOW-leeftijd is toegestaan, en dat het daardoor ontstane AOW-gat geen onevenredig nadeel oplevert voor de AOW-gerechtigde. Ook een beroep op leeftijdsdiscriminatie is niet ontvankelijk verklaard.

Wel heeft de CRvB geoordeeld dat opgebouwde AOW-rechten moeten worden aangemerkt als door het Europese recht beschermd eigendom. Dit feit is door de overheid altijd ontkend. De verhoging van de AOW-leeftijd betekent onmiskenbaar een een beperking van het ongestoorde genot van dit eigendom. Echter met de maatregel worden de overheidsuitgaven beperkt en wordt het draagvlak voor de AOW veilig gesteld. En dus is, volgens het oordeel van de CRvB, de maatregel gerechtvaardigd. Verder oordeelt de CRvB dat met de maatregel een behoorlijk evenwicht is behouden tussen het individuele belang van de AOW-gerechtigde en het algemene belang van de samenleving.

Echter de CRvB heeft ook geoordeeld dat in individuele gevallen wel sprake kan zijn van een onevenredig nadeel. Daarom raadt de stichting Belangen Gedupeerden AOW-gat ouderen met een AOW-gat aan om, zodra hun AOW-uitkering begint, de misgelopen AOW alsnog aan te vragen, zo nodig met een stap naar de rechter.

Inmiddels heeft de politieke partij 50Plus in een verklaring op haar website laten weten dat zij gedupeerden met een AOW-gat wil helpen. Zonodig en bij voldoende belangstelling zelfs met een gang naar het Hof in Straatsburg, stelt 50Plus in haar bericht. 50Plus baseert zich hierbij op de uitspraak dat AOW-rechten kunnen worden aangemerkt als eigendomsrecht (zie hierboven).

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

bronnen:
de Rechtspraak
Nationale Zorggids
ANP Perssupport